Studenten testen alternatief voor OV-chipkaart

19 april 2022 – Vanaf vandaag testen 300 studenten drie maanden lang een nieuwe, flexibele reisapp. Het gaat om een mogelijk alternatief voor de bekende OV-chipkaart, waarmee zij met de trein, tram, bus en metro én met deelfietsen, deelscooters en deelauto’s kunnen reizen. Het initiatief wordt gelanceerd door start-up Flytz en mobiliteitsapp Moves, in samenwerking met de gemeente Rotterdam en Zuid-Holland Bereikbaar.



Al dertig jaar reizen studenten met hetzelfde studentenreisproduct, een weekend- of weekabonnement, waarmee met de bus, tram, metro en trein gereisd kan worden. Tijd voor verandering, vinden ze bij studenten start-up Flytz, initiatiefnemer van de proef. Want het aanbod van mobiliteit in steden én de reisvoorkeuren van studenten veranderen. Deelfietsen en deelscooters zijn enorm populair en ook de Swapfiets wordt veelvuldig gebruikt. De oplossing is een Mobility as a Service (MaaS) concept voor studenten: één centrale app waarmee de student op basis van een persoonlijk budget elke vorm van duurzame mobiliteit, zowel ov als deelvervoer, kan plannen, boeken, betalen en gebruiken. De aankomende drie maanden testen 300 studenten het nieuwe reisproduct.

Minder snel de auto
Het toevoegen van innovatieve mobiliteitsdiensten aan het studentenreisproduct heeft belangrijke voordelen. Zo tonen onderzoeken van onder meer de TU Delft aan dat hoe meer vervoerskeuzes er beschikbaar zijn, hoe minder snel iemand de auto pakt. Als studenten via een MaaS-reisproduct gemakkelijk kennis kunnen maken met een brede waaier aan vervoerskeuzes, stellen ze na hun studententijd wellicht de aankoop van een auto uit.

In Nederland wordt er al op grote schaal geëxperimenteerd met MaaS in door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgezette pilots. De 700.000 studenten in Nederland vormen in dit verband een onderbelichte, maar heel interessante potentiële gebruikersgroep: voor hen is het ov het primaire vervoersmiddel en ze staan open voor innovatie. De studenten bleken in ieder geval erg enthousiast over de proef met de nieuwe reisapp. Voor de 300 beschikbare plekken in de pilot hebben zich meer dan 4.000 geïnteresseerde studenten aangemeld.