DMI-aanpak maakt groei Apeldoorn beheersbaar

Gemeente Apeldoorn zal tot 2030 groeien met bijna 9.000 nieuwe woningen. Zonder nauwkeurige planning zou dat negatief kunnen uitpakken voor de leefbaarheid en bereikbaarheid van de stad. Als participant aan Dutch Metropolitan Innovation, DMI, heeft de gemeente samen met andere DMI-deelnemers een digital twin-oplossing ontwikkeld om de groei in goede banen te leiden.


Om doordachte beleidskeuzes te kunnen maken voor de komende jaren, zijn digital twin-modellen onontbeerlijk. Het ophalen en digitaliseren van data, en het geschikt maken van die data voor gebruik in de modellen, is echter een forse uitdaging. DMI, een ecosysteem voor slimme duurzame verstedelijking en mobiliteitsvernieuwing, maakt de vindbaarheid, bruikbaarheid en uitwisselbaarheid van data tussen overheden en bedrijven een stuk eenvoudiger, met nieuwe technieken en duidelijke spelregels.

De gemeente Apeldoorn heeft deze aanpak gebruikt om samen met DMI-partners Collaborall, Goudappel en TNO de stedelijke opgave beheersbaar te maken.

Systeembenadering
Collaborall heeft de gegevens van alle bouw- en infraprojecten verzameld en gedigitaliseerd. Goudappel heeft deze data toegepast in verkeersmodellen en heeft zo scenario’s opgesteld, één voor ieder kwartaal in de komende vijf jaar. Vervolgens heeft TNO die gevisualiseerd en geanalyseerd met een predictive digital twin. De digital twin is ook gebruikt om waar nodig aanvullende maatregelen te verkennen – om ervoor te zorgen dat de stad zelfs tijdens de meest kritieke momenten bereikbaar en leefbaar kan blijven.

De Apeldoorn-case maakt vooral duidelijk dat maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen om een systeembenadering vragen. De afspraken, standaarden en connecties die binnen het DMI-ecosysteem tot stand zijn gekomen, maken publiek-private samenwerking eenvoudiger, waardoor complexe stedenbouwkundige opgaven beter beheersbaar worden.