De evenementenlocaties in ArenAPoort trekken veel bezoekers. Dat veroorzaakt druk op de openbare ruimte en de stationshal – en die druk zal de komende tijd verder toenemen met de bouw van nieuwe woningen en kantoorruimte. Wat betekent dat voor de verblijfskwaliteit van het gebied? En wat kan helpen om de veiligheid op peil te houden? Sinds eind 2023 kan de gemeente deze vragen beantwoorden met een nieuw simulatiemodel van Goudappel.
Het dynamische simulatiemodel beschrijft de openbare ruimte tussen station Strandvliet, station Bijlmer ArenA, De Entree en de toekomstige Smart Mobility Hub. Samen is dat één groot voetgangersgebied. Het model is in staat om nauwkeurig voetgangers én fietsers te simuleren, in rustige omstandigheden en tijdens bijvoorbeeld topdrukte. Onderzoekers kunnen zo de afwikkelingskwaliteit en interactie tussen de stromen nabootsen, bekijken en analyseren – en verschillende ingrepen in de ruimte ‘uittesten’.
Zelf aan de slag
Goudappel ontwikkelde voor gemeente Amsterdam ook een matrix-tool. Deze vertaalt factoren die van invloed zijn op doorstroming en veiligheid, zoals de modal split, het totaal aantal bezoekers en de gemiddelde autobezetting, naar input voor het simulatiemodel. Met die input kan Amsterdam ook zelf aan de slag met het model.